Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας
Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή στην θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου Προέδρου κ. Χρίστου Νεοφύτου:
Θα θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία.
Γεννήθηκα στη Λευκωσία το 1981. Σπούδασα Νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μου απονεμήθηκε πτυχίο Νομικής. Συνέχισα τις σπουδές μου με δίπλωμα Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης, στο Πανεπιστήμιο του Leicester, το 2006, (εξ αποστάσεως εκπαίδευση). Το 2006, ολοκλήρωσα την άσκηση για το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και έκτοτε είμαι επίσημο μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Ασκώ το επάγγελμα από τότε που αποφοίτησα από τη νομική σχολή το 2005 και είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δικηγορικής Εταιρείας E.NEOPHYTOU & PARTNERS LLC. Η εξειδίκευση μου βρίσκεται στον τομέα του εταιρικού δικαίου, του εμπορικού δικαίου, του ποινικού δικαίου, του δικαίου των συμβάσεων και του αθλητικού δικαίου.
Στην καριέρα μου ως δικηγόρος, έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως νομικός σύμβουλος και ενεργός συνήγορος σε πολλές εταιρείες και ιδρύματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχω μακρά και βαθιά εμπειρία στην παροχή συμβουλών σε διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς στο υψηλότερο επίπεδο σε θέματα όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, διασυνοριακές επενδύσεις, διάρθρωση επιχειρήσεων, εταιρική διακυβέρνηση και στον διεθνή φορολογικό σχεδιασμό.Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Στροβόλου από το 2007 έως το 2009. Ήμουν επίσης μέλος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων Κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ από το 2009 έως το 2011 και Πειθαρχικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου από το 2012 μέχρι το 2014. Από το 2014 έως το 2018 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου OMONΟIA Λευκωσίας και επικεφαλής του Νομικού Τμήματος. Ήμουν επίσης μέλος της Δικαστικής Επιτροπής του TAE KWON DO από το 2015 και πρόεδρος της από το 2020 και μέλος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων Κριτηρίων της UEFA από το 2018. Τον Ιούλιο 2021 έχω διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) όπου εκτελώ τα εν λόγω καθήκοντα μέχρι και σήμερα.
Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στο να διεκδικήσετε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας;
Πιστεύω ότι οι δικηγόροι της Λευκωσίας αξίζει να έχουν επάξια και διεκδικητική εκπροσώπηση, να δημιουργούν και όχι να ακολουθούν τις εξελίξεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Δεν μπορούσα να μείνω απαθής στο κοινό όραμα που έχουμε με τους συναδέλφους που διεκδικούμε μαζί την εκλογή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στο να πετύχουμε και να προσφέρουμε στον σύλλογο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Βαρύτητα στην απόφαση μου διαδραμάτισαν βεβαίως και οι πολλές προτροπές από συναδέλφους να διεκδικήσω την προεδρία του Συλλόγου και να έχω πιο ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους.
Κίνητρο μου, ένας ενωμένος δικηγορικός σύλλογος που να συμβαδίζει με την σύγχρονη εποχή και τις εξελίξεις που αυτή φέρει μαζί της.
Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για το λειτούργημα μας, την εξύψωση του κύρους και του γοήτρου του επαγγέλματος μας και να παρέχουμε ουσιαστική βοήθεια τους δικηγόρους που το υποστηρίζουν αναγνωρίζοντας το δύσκολο και σημαντικότατο έργο τους.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι δικηγόροι στην Λευκωσία είναι τα πιο κάτω, κάποια από τα οποία μας απασχολούν εδώ και χρόνια:
(α) Κτιριακές εγκαταστάσεις δικαστηρίων
Πέραν της εικόνας που παρουσιάζουν οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, η οποία δεν αρμόζει στο δικηγορικό επάγγελμα, είναι από καιρό γνωστό ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις που είναι ακατάλληλες, . Η σημερινή εικόνα και κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπως είναι σήμερα, υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό το αξιόλογο έργο των δικηγόρων οι οποίοι αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό αντίξοες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την εικόνα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αναγνωρίζεται ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για μετατροπές, προσωρινές ή μη, παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα θέμα που αντικατοπτρίζει το κύρος του επαγγέλματος αλλά και παράλληλα της Δικαστικής Εξουσίας.
Επίσης, τα Επαρχιακά δικαστήρια θα πρέπει να στεγάζονται σε ένα ενιαίο χώρο, ενώ το νέο Εφετείο να εγκατασταθεί σε χώρο εντός ή κοντά στο χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Υπάρχει η ανάγκη για λύση, που θα εγγυάται ασφαλής συνθήκες εργασίας για όλους, να συντείνει στην καθημερινή λειτουργικότητα και αποδοτικότητα αντί να δυσκολεύει την καθημερινότητα των δικηγόρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τις καιρικές συνθήκες στη χώρα μας.
Οι χώροι των Δικαστηρίων πρέπει να είναι προσβάσιμοι για όλους, Δικαστές, δικηγόρους, εργαζόμενους και κοινό. Το Δικαστήριο να καταστεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο κτίριο, στο οποίο μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται και η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία λαμβάνοντας υπόψιν τους Κανονισμούς Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.
Το εν λόγω θέμα συντείνει στην μέριμνα για την εν γένει αξιοπρέπεια του Δικηγόρου και την απονομή σε αυτόν του απαραίτητου σεβασμού κατά την άσκηση του λειτουργήματος του.
Είναι πρωταρχικός Σκοπός μας να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες με σκοπό την αποτελεσματική, πρακτική, εφικτή και ουσιαστική προώθηση του προβλήματος και την αναγκαιότητα γρήγορης επίλυσής του υπάρχει πλάνο ενεργειών που περιλαμβάνεται σε ειδικό πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει το οποίο θα δοθεί στους συναδέλφους τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
(β) Νέοι Θεσμοί Πολιτική Δικονομίας
Πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα είναι οι νέοι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας. Εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο με σημαντικότατες αλλαγές στη δικηγορία.
Θέτουμε στόχο την ομαλή εφαρμογή των νέων Θεσμών, την απρόσκοπτη μετάβαση σε αυτούς και την κοινή ερμηνευτική προσέγγισή τους από τα Δικαστήρια. Οι ενέργειες μας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάλληλη εκπαίδευση χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, στενή συνεργασία μεταξύ των τοπικών συλλόγων, η υποστήριξη των δικηγόρων με την δημιουργία ομάδας στήριξης για τον σκοπό αυτό και διάφορες άλλες ενέργειες.
(γ) Ταμείο Συντάξεως
Το ζήτημα της βιωσιμότητας και κατ’ επέκταση της πορείας του Ταμείου Συντάξεως Δικηγόρων αποτελεί μείζον ζήτημα για τον δικηγορικό κόσμο. Σκοπός μας είναι να ακούσουμε προσεκτικά και να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις και συμφέροντα των δικηγόρων ανεξαρτήτου ηλικίας σε συνεργασία με τον ΠΔΣ να γίνουν τέτοιες ενέργειες ώστε να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ανεπτυγμένης τεχνολογίας για την εξαγωγή πληροφοριών για την πραγματική εικόνα του Ταμείου και την βιωσιμότητα του και την εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης.
(δ) Υπολογισμός των δικηγορικών εξόδων και σύνταξη διαταγμάτων
Οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στον υπολογισμό δικηγορικών εξόδων και στην σύνταξη Διαταγμάτων και πρακτικών, που υπονομεύει την αξιοπιστία των υπηρεσιών που παρέχουμε ως δικηγόροι. Αναγνωρίζοντας το έργο και τον όγκο εργασίας των Πρωτοκολλητείων, έχουμε ήδη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ενεργειών μας, τις εισηγήσεις μας στις οποίες θα εστιάσουμε για επίλυση/εξομάλυνση του εν λόγω ζητήματος.
Αυτές περιλαμβάνουν τον αυτόματο υπολογισμό μέσω κατάλληλου λογισμικού που θα ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα e-justice κατά την εξέλιξη μιας υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα αναφορικά με τις νέες υποθέσεις θα υπολογίζονται αυτόματα και με την έκδοση απόφασης θα ενσωματώνονται σε αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να υπολογιστούν από τον πρωτοκολλητή με τις καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, θα εισηγηθούμε τρόπο διαχείρισης των καταλόγων εξόδων που εκκρεμούν με ανάλογο τρόπο όπως έγινε χειρισμός για τις καθυστερημένες δικαστικές υποθέσεις («backlog»).
(ε) Aβεβαιότητα ως προς την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Το τελευταίο διάστημα οι δικηγόροι έχουμε στοχοποιηθεί ως οι υπαίτιοι για το φαινόμενο των αναβολών που μαστίζει τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικής εντύπωσης στους πελάτες μας και την κοινωνία, πλήττοντας τόσο το επάγγελμα μας όσο και την δικαιοσύνη γενικότερα.
Επιδιώκουμε να εκλείψει αυτή η αβεβαιότητα, ώστε ο δικηγόρος να έχει τη δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης αναφορικά με το κατά πόσο η υπόθεση του πρόκειται να ακουστεί και να προετοιμαστεί κατάλληλα, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων
(στ) Εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
Το ζήτημα της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων προβληματίζει εδώ και χρόνια μεγάλο μέρος του δικηγορικού κόσμου, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά μέχρι σήμερα. Στο πρόγραμμα ενεργειών περιλαμβάνεται η εισήγηση μας, που είναι η θέσπιση συστήματος δέσμευσης λογαριασμών, αντίστοιχου με αυτό που ισχύει για τις δικαστικές αποφάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη βάση του Κανονισμού 655/14. Με την έκδοση απόφασης, αυτή να κοινοποιείται σε κεντρική αρχή π.χ. στην κεντρική τράπεζα η οποία να ειδοποιεί τα τραπεζικά ιδρύματα όπου διατηρεί λογαριασμούς ο εξ αποφάσεως οφειλέτης, προχωρώντας άμεσα στη δέσμευση του εξ αποφάσεως χρέους. Αυτό απαλλάσσει τον εξ αποφάσεως πιστωτή από διαδικασίες αναζήτησης περιουσίας του οφειλέτη οι οποίες πέραν των σημαντικών εξόδων που συνεπάγονται, συχνά αποδεικνύονται ατελέσφορες και παράλληλα αντιμετωπίζεται και το ζήτημα αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων.
(ζ) Στήριξη των αυτοτελώς εργαζόμενων δικηγόρων.
Ένα τελευταίο θέμα που θα αναφερθεί εδώ είναι οι αυξημένες εισφορές που καταβάλλουν οι αυτοτελώς εργαζόμενοι δικηγόροι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σχέση με το πραγματικό τους εισόδημα. Τους θεωρούμε ως ουσιαστικό μέρος του νομικού κόσμου και κατ’ επέκταση της Δικαιοσύνης και πρέπει να τους προστατευθούν. Επίσης, αναφορικά με την ίδια ομάδα δικηγόρων, αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να βρίσκονται σε 2 ή και 3 διαφορετικά Δικαστήρια ταυτόχρονα, πρόβλημα το οποίο υπάρχει λόγω και του διάσπαρτου των κτιριακών εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων μας.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα;
Η δική μας υποψηφιότητα έχει ιεραρχήσει δύο θέματα που αποτελούν πρωταρχικούς μας στόχους και θα αρχίσουν να υλοποιούνται αμέσως:
(α) Διεθνείς Σχέσεις
Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας μας, είναι η δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του ΔΣΛ και δικηγορικών συλλόγων της πρωτεύουσας πόλης χωρών του εξωτερικού.
Το πλάνο ενεργειών περιλαμβάνει τα εξής:
- Την διεύρυνση επαγγελματικών ευκαιριών στα μέλη μας
- Την διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων ανταλλαγή τεχνογνωσίας και παρουσίαση των πλεονεκτημάτων προς ξένους επενδυτές με τη δημιουργία και ίδρυση Κυπριακών Εταιρειών, International Τrust και Funds.
- Την δική μας ενημέρωση για πλεονεκτήματα που έχουν Κύπριοι επενδυτές σε χώρες του εξωτερικού καθώς και η διοργάνωση από τον ΔΣΛ αποστολών και συνεδρίων στο εξωτερικό με ξένους δικηγορικούς συλλόγους, καθώς και δραστηριοτήτων που θα έχουν ως στόχο την προώθηση του τομέα παροχής υπηρεσιών.
- Η ανάπτυξη καλών σχέσεων τους συναδέλφους Ευρωπαϊκών και/ή άλλων κρατών μέσα από υπογραφές μνημονίων συνεργασίας που θα επιτρέψουν και οδηγήσουν στην αύξηση της δικηγορικής ύλης των δικηγόρων
- Ένταξή μας στο European Bars Federation (FBE) στο οποίο συμμετέχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
(β) Αποκατάσταση του κύρους των δικηγόρων.
Δυστυχώς το δικηγορικό επάγγελμα πλήττεται από σοβαρές κατηγορίες οι οποίες βλάπτουν το κύρος και την αξιοπιστία του συνόλου των συναδέλφων. Την κακή αυτή εικόνα ενισχύουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τα οποία τροφοδοτούν το κοινό με ανακριβείς και λανθασμένες πληροφορίες. Στόχος μας είναι η ανατροπή αυτής της αρνητικής εικόνας, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στον δικηγορικό κόσμο.
Το πλάνο ενεργειών μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς Συλλόγους οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για ανταλλαγή απόψεων, καθοδήγηση και συζήτηση.
- Προβολή του αξιόλογου έργου του δικηγορικού κόσμου.
- Ενέργειες και δράσεις για να ανατραπεί η εντύπωση που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η οποία αντικρίζει τους δικηγόρους ως ελιτιστές που αποσκοπούν μόνο στην αύξηση των εσόδων τους.
- Εισήγηση για νομοθετική ρύθμιση της προστασίας του απορρήτου αλλά και της διασφάλισης της αμοιβής των δικηγόρων, αφού βεβαίως προηγηθεί διαβούλευση με τον δικηγορικό κόσμο.
Το πλάνο ενεργειών για όλα τα θέματα, όπως έχω αναφέρει, περιλαμβάνεται σε ειδικό πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει το οποίο θα δοθεί στους συναδέλφους τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
Με ποιο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα θέματα δικαιοσύνης;
Οι δικηγόροι πρέπει να είναι πρωταγωνιστές σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την δικαιοσύνη ως ισότιμοι και βασικοί συντελεστές της. Τα αιτήματα των δικηγόρων πρέπει να τίθενται στην σωστή τους βάση και να υποβάλλονται τεκμηριωμένα και δυναμικά εκεί που απαιτείται.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας θα πρέπει να δημιουργεί και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό ο Σύλλογος να είναι παρών και να ακούγεται η φωνή του στα κέντρα αποφάσεων όπου διεκδικητικά να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Δικηγόρων.
Θα πρέπει να υπάρχει ανοικτό κανάλι υποβολής προβλημάτων, απόψεων και εισηγήσεων από όλους τους δικηγόρους προς τον τοπικό τους Σύλλογο, ο κάθε τοπικός Σύλλογος με την σειρά του να παραθέτει τις προτάσεις του στον ΠΔΣ κατόπιν κοινών συναντήσεων και διαβουλεύσεων. Αυτό μπορεί να υποστηριχτεί με αναπτυγμένη τεχνολογία μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλονται, να διατυπώνονται παρατηρήσεις και κρίσεις για θέματα της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης. Μπορούν να δημιουργηθούν ad hoc Επιτροπές ανάλογα με τα θέματα και τις ανάγκες, στις οποίες θα συμμετέχουν πέραν των Μελών και δικηγόρων, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι του κράτους, με στόχο την επίσημη και ενεργή υποβολή προτάσεων.
Υποστηρίζουμε την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων που αφορούν στην βελτίωση της Νομοθεσίας. Υποστηρίζουμε την διατύπωση παρατηρήσεων και κρίσεων ως προς την λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης. Την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για κάθε ζήτημα που ενδιαφέρει το Δικηγορικό Σώμα ή τα μέλη του Συλλόγου μας. Θα αντιμετωπίσουμε τους Δικηγόρους όλους σαν επαγγελματίες και επιστήμονες που έχουν αποστολή τους την παροχή υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης. Την προαγωγή και πρόοδο της επιστήμης μας και του Δικαίου.
Εσείς συμφωνείτε με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;
Στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συμμετείχαν ενεργά οι δικηγόροι και είχαν την δική τους καταλυτική παρέμβαση στην οριστικοποίηση και στην διαμόρφωση της σημερινής μορφής της μεταρρύθμισης.
Επίσης για πρώτη φορά επετεύχθη ο διορισμός δικηγόρων στο Εφετείο καθώς επίσης και στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η Δικαστική μεταρρύθμιση, η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης έστω και στην ενδιάμεση μορφή της, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και είχε ως στόχο και σκοπό την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον μηχανισμό ελέγχου της δικαστικής εξουσίας, την εξειδίκευση και ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.
Έγιναν πράξη αυτά που ο δικηγορικός κόσμος ανέμενε από καιρό και ευελπιστούμε ότι οι δικηγόροι θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και στις επόμενες εξελίξεις.
Η επόμενη πρόκληση φαίνεται να είναι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία και οι δικηγόροι επιβάλλεται να είναι πρωταγωνιστές στην διαμόρφωση των αλλαγών.
Ποιες οι απόψεις σας για τις σχέσεις των Τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
Ο πρόεδρος κάθε τοπικού συλλόγου καθώς και ένας εκπρόσωπος του, συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ως εκ τούτου διασφαλίζεται ότι οι θέσεις των τοπικών συλλόγων μεταφέρονται και συζητούνται στην ολομέλεια του ΠΔΣ.
Η συνεργασία των τοπικών συλλόγων με τον ΠΔΣ χρειάζεται αναβάθμιση και ενίσχυση και προς τούτο είναι εισήγηση μας ότι θα πρέπει να διοργανωθούν κοινές δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους τοπικούς συλλόγους για υποστήριξη και ενδυνάμωση.
Περαιτέρω, οι στενότεροι και ισχυρότεροι δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των τοπικών Συλλόγων αλλά και του ΠΔΣ συντείνουν στο να είναι δυνατότερη η φωνή μας, η δράση μας και η συμμετοχή μας σε θέματα που μας ενδιαφέρουν και ειδικότερα στα θέματα δικαιοσύνης που είναι η βάση του λειτουργήματος μας.
Η προσπάθεια και το όραμα για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους δικηγόρους θα πρέπει να είναι κοινό και οι ενέργειες συντονισμένες.